Op zoek naar de schat

Gewapend met een heuse schatkaart, zaklampen en camera gingen we in het oude ketelhuis op zoek naar industriële schatten die wij graag willen behouden voor Het Nieuwe Lumière.

De nieuwe locatie blijkt een bijzonder fraaie collectie van elegante ornamenten en rauwe industriële werktuigen uit vervlogen tijden te herbergen. Via nauwe trappetjes en hevig verweerde metalen deuren dringen wij steeds dieper het pand in.

Iedere haak, stalen constructie of afleespaneel wordt bekeken en op waarde geschat. En vrijwel alles komt in aanmerking om meegenomen te worden in het nieuwe interieur. Pas op een later moment gaat Lumière samen met adviseuse Dorine de Vos en Cyrille van IJzendoorn (bar ontwerp en realisatie) kijken hoe deze elementen weer teruggeplaatst kunnen worden. Belangrijk is nu dat wij weten wat er is en dat het bewaard zal blijven.

En wat een prachtige schatten zitten er verborgen! Soms diep onder het stof, dan weer zo nonchalant verwerkt dat je er simpelweg voorbij loopt. Oude lichtschakelaars, tot de fantasie sprekende apparaten en talloze afleesmeters. Prachtige brandweerrode trapleuningen, verweerde tegeltjes en zelfs een fundament van een fabrieksschoorsteen. Meer dan genoeg om Het Nieuwe Lumière en het oude Maastricht samen te laten komen.