Vragen?

Waarom verhuist Lumière?

Ondanks de sfeer en het unieke karakter van de huidige locatie zit Lumière stilaan aan zijn limiet. Het gebouw veroudert zienderogen en de foyer en de zalen worden te klein – niet alleen voor reguliere films in het weekend, maar ook voor onze vele specials, premières en schoolvoorstellingen.

Daarnaast merken we dat de filmwereld rond ons niet stilstaat. De afgelopen jaren is in heel Nederland succesvol geïnvesteerd in nieuwe moderne filmtheaters, met als gevolg dat Lumière in zijn voorzieningen afzakt naar de middenmoot. Is dat erg? Wel als je het – als enige Limburgse premièretheater – vooral moet hebben van premièrefilms: de belangrijkste titels die hoge ogen gooien op internationale filmfestivals en waar echte filmliefhebbers soms reikhalzend naar uitkijken. Willen we ook over tien jaar toegang krijgen tot het allerbeste filmaanbod, dan moeten we onze landelijke positie verstevigen.

Een derde reden is dat de rol van horeca steeds belangrijker wordt voor de exploitatie van een filmtheater. Naar de film gaan wordt steeds meer een avondje uit en een combinatie van film en eten is de manier om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven.

Nu we de kans krijgen om te verhuizen naar een van de mooiste monumentale gebouwen van Maastricht, schitterend gelegen aan het Bassin, kunnen we dit alles op een duurzame manier realiseren.

 

Wordt Lumière eigenaar van het nieuwe pand?

Nee. Volgens het cultuurbeleid van de gemeente Maastricht behoort een filmtheater tot de culturele basisinfrastructuur van de stad.

De gemeente is dan ook eigenaar en opdrachtgever van het nieuwe Lumière. Lumière is een onafhankelijke stichting en zal het theater en het restaurant straks als gebruiker exploiteren. We gaan hiervoor een huurovereenkomst aan met de gemeente.

 

Wanneer is de opening voorzien?

In principe kan het nieuwe filmtheater medio 2016 in gebruik worden genomen. Vanaf dat moment vertonen we ook geen films meer in de Bogaardenstraat. Na een aantal weken proefdraaien organiseren we vanzelfsprekend een grootse, officiële opening.

 

Hoeveel zalen worden er gebouwd?

Het nieuwe Lumière zal zes zalen tellen, met een totale capaciteit van ongeveer 500 stoelen: drie kleine zalen van 50, twee middelgrote van 90 en een grote zaal van 160. Ter vergelijking: het huidige Lumière heeft nu ook zes zalen, met een capaciteit van 330 stoelen. De grote zaal is noodzakelijk om scholen en andere groepen, maar ook specials, Made in Europe premières en festivals te faciliteren.

 

Gaat het programma veranderen?

Nee. Net zoals nu zal het reguliere programma uit een mix bestaan van bijzondere auteurcinema en publieksvriendelijke hits uit het internationale festivalcircuit. Wel zullen we meer inzetten op speciale programmering: premières, lezingen, festivals en andere activiteiten rondom film vormen straks de kern van de programmering, naast het reguliere aanbod.

Nu ook de commerciële keten Pathé aan de overkant van de straat een nieuwe bioscoop aan het bouwen is zetten we vanzelfsprekend in op een uitgekiende filmselectie.

 

Kan ik straks ook een hapje eten voor of na de film?

Ja.  Het nieuwe Lumière biedt een combinatie van film en eten, en dat in een bijzondere ambiance.
We streven naar een eerlijke, betaalbare keuken met gebruik van verse en lokale producten. Omdat we veel waarde hechten aan de intieme, informele sfeer die eigen is aan Lumière, gaan we het restaurant zelf uitbaten.

Dorine de Vos, voormalig art director/eigenaresse van ‘Hotel New York’ in Rotterdam en ‘Villa Augustus’ in Dordrecht, is een autoriteit op het gebied van interieur inrichting en concept ontwikkeling. Zij adviseert ons over het interieur van het restaurant. Ook Cyrille van IJzendoorn (SDF Works) is betrokken bij het interieur. Hij zal zich buigen over het ontwerp van de bar en de realisatie hiervan. De inrichting zal zeker recht doen aan het unieke, monumentale karakter van het gebouw, en tegelijk een herkenbare, informele Lumière sfeer ademen.

 

Is Lumière straks goed bereikbaar?

De entree van Lumière komt direct aan het Bassin, op 700 meter vanaf de markt. Hiermee zijn we zowel goed bereikbaar vanuit het centrum als van buiten de stad.

Parkeren kan bij de grote Sphinx parking aan de Boschstraat. De nieuwe tramhalte op de lijn Hasselt – Maastricht is gepland op 50 meter van de entree, en ook bushaltes zijn vlakbij.

Fietsers kunnen hun fietsen stallen in een nieuwe grote fietsenstalling bij de Timmerfabriek.

 

Zijn jullie straks overdag open?

Lumière krijgt een volwaardig matinee programma.
In de regel zijn er elke dag vanaf 14.00 uur films te zien.Ook het restaurant zal dagelijks geopend zijn voor de lunch. In het seizoen geldt dat ook voor het terras.

 

Kan ik alvast een kijkje komen nemen?

We willen er alles aan doen om onze bezoekers goed te informeren en, daar waar mogelijk, te laten kennismaken met het gebouw. We zijn in overleg met de gemeente en de aannemer om dit mogelijk te maken. In afwachting hiervan kun je op deze website het hele bouwproces volgen.

 

Kan ik een bijdrage leveren?

Voor onze verhuizing zijn vele handen en middelen nodig. Enthousiaste Lumière fans kunnen komend jaar zeker een bijdrage leveren, onder andere door het schenken van een van onze vijfhonderd nieuwe bioscoopstoelen, wat tegen zeer interessante fiscale voorwaarden zal kunnen. Hou deze website in de gaten voor nieuws hierover.