We zijn begonnen! Wethouder Damsma heeft op woensdag 5 november met een officiële starthandeling de zaak beklonken. De spreekwoordelijke schop is dus de grond in.
Meteen diende zich deze week een belangrijke gebeurtenis aan: er moesten schatten geborgen worden. Schatten? Ja, zo noemen we alle waardevolle details die we willen redden van de slopershamer. Later krijgen deze eventueel een plek in ons nieuwe interieur.

We zijn dus gaan schatgraven. In een voormalige elektriciteitscentrale is het zaak om heel gedetailleerd naar al die prachtige voorbeelden van oude techniek te zoeken. Denk aan manometers en peilglazen. Aan grote en kleine afsluiters met soms enorme draaiwielen. Aan overdrukventielen en schakelkasten. Maar ook aan een smeedijzeren balustrade die er al zat vanaf begin 1900. Of aan een ensemble pijpen, vaten, pompen en stangen die als geheel een prachtig voorbeeld vormen van oude, vaak ambachtelijke techniek. Of aan prachtige turquoise tegeltjes die voorzichtig één voor één losgeklopt moeten worden.

Het doet goed om bij een dergelijke actie te kunnen constateren dat het respect voor de monumentale details door iedere betrokkene bijzonder serieus genomen wordt. Dat is niet kinderachtig: álles wat straks maar enigszins bruikbaar is als verwijzing naar de oude functie en monumentaliteit, wordt eruit gehaald en terzijde gelegd.

Maar laten we niet vergeten dat het gebouw zelf de grootste schat is. Ook op die schaal moet het patina van decennia natuurlijk voelbaar en zichtbaar blijven. Dus niet alle stalen balken schuren en keurig schilderen, maar, daar waar mogelijk, coaten mét de roest erop. En als er een muur gemetseld moet worden op een oude plek, komen er specialisten die rommelig kunnen metselen, zodat het lijkt alsof die muur er al jaren staat. Alles om de uitstraling van de ruimte, die nog verwijst naar het allereerste gebruik, zoveel mogelijk in stand te houden.

Een tastbare verbinding van het verleden met de wereld vandaag. Dat is wat we willen voor onze digitale filmzalen en sfeervolle horeca in deze mooie, oude fabriek. We hebben er alle vertrouwen in dat dit, met respect voor al die mooie oude materialen gaat lukken.

door Nico Haenen