De bouwkranen en betonmolens staan stil. Links en rechts wappert een stuk zeil in de wind. Verder is er geen activiteit. De bouwvakkers genieten van een welverdiende korte kerstvakantie. Een goed moment om eens rustig door ons filmhuis in aanbouw te lopen en de balans op te maken.

Wat is er veel gebeurd, het afgelopen jaar. Bij het begin van de werkzaamheden verzuchtte menigeen: ‘een bouwval, dat komt nooit meer goed!’ Maar we wisten wel beter. Natuurlijk komt het goed. Sterker nog, het wordt één van de mooiste filmtheaters van Nederland. En dat is steeds duidelijker zichtbaar. Ook in de ruwbouw, die groeit als kool. Er is veel gesloopt, maar de ziel is er niet uitgehaald. Daar staat nog steeds die oude Sphinx elektriciteitscentrale, een fabriekspand dat niets aan kracht heeft ingeboet. Een nieuw, oud gebouw, waar de geschiedenis zichtbaar blijft in ornamenten en het patina op de muren. Ruig en stoer. Met drie grote zalen onder de grond…niet kinderachtig. Waar de stoommachines stonden is nu plek voor een café restaurant zo groot als een balzaal.

Ik ga er graag naartoe. Natuurlijk. En dan lijkt het steeds weer alsof ik er voor het eerst kom. Vanwege de veranderingen en groei in de bouw. Maar ook vanwege het gevoel dat het fijn is om daar te zijn. Een goed gevoel om de feestdagen mee in te gaan. Een gevoel waarvan we zeker weten dat het straks door onze bezoekers gedeeld zal worden. In 2016. Het jaar waarin Lumière daadwerkelijk zijn intrek neemt in de gebouwen aan het Bassin. Voor de fijnproever: Bassin 88. Dat wordt ons nieuwe adres. Volgens de actuele planning: 1 september opening.

Maar voor dat het zover komen er na de winter (welke winter?), wanneer alle vloeren en trappen op hun plaats liggen, regelmatig mogelijkheden voor het publiek om alvast een kijkje te nemen. Geïnteresseerd? Houd onze website of Facebook in de gaten voor de planning.

Rest mij om alle betrokkenen een zeer voorspoedig volgend jaar te wensen. We zien elkaar aan de andere kant van de jaarwisseling, bij Bassin 88.

Nico Haenen