In het bouwproces van ons nieuwe filmtheater was er weer eens zo’n moment dat je zou willen onthouden voor wanneer het allemaal af is. Dit keer waren het de eerste stappen in een ruimte waarvan je je goed kunt voorstellen: dit wordt de grote zaal, 22 meter lang, 13 meter breed en 8 meter hoog!

foto: www.philipdriessen.comHier komt het doek, daar de tribune. Het zijn nu nog enorme kale, betonnen dozen, maar dat verandert in de komende maanden snel. Gek idee dat de grootste van die dozen straks volledig onder het maaiveld zal verdwijnen. Het dak daarvan wordt onderdeel van de binnenplaats tussen Lumière en de Muziekgieterij.

Die binnenplaats is straks beschikbaar voor allerlei activiteiten. Je moet er trouwens niet aan denken dat iemand dan op het idee komt om op die plek de haringen van een feesttent in de grond te slaan.

Misschien een punt van aandacht…

De zalen worden nieuw gebouwd met behulp van eindeloze hoeveelheden beton en staal. Gelukkig worden daarbij nu wel meters gemaakt. Zoveel mogelijk beton storten voordat het gaat vriezen is het devies. Vertraging hebben we immers genoeg gehad. En september 2016 moet het allemaal klaar zijn.

Naast die zalen wordt er gewerkt aan het herstel van de oude centrale en daar is van nieuwbouw natuurlijk geen sprake. Daar worden minder meters gemaakt. Daar wordt met het gebruik van uiterste precisie en zorg gesloopt, geconserveerd en weer hersteld. Mooi om te zien maar o zo tijdrovend. Ook hier gaat de opgelopen vertraging (19 weken vanwege asbestsanering!) misschien parten spelen. Je kunt immers ook niet metselen wanneer het vriest.

Op strenge winterweer zitten we dus niet te wachten. Als ik weer kon bestellen dan graag zo’n winter als vorig jaar. Misschien dat wat kaarsjes bij de Sterre Der Zee nog goede diensten kunnen bewijzen.

Muren zijn gestript en vloeren uitgebroken en wat er nog staat zijn de contouren van die prachtige monumentale ruimte die straks als café en restaurant dienst gaat doen. Waar trappen of doorgangen komen zijn de uitsparingen gemaakt. Ook zonder die trappen en zelfs zonder vloeren kun je al steeds beter het voltooide product er doorheen zien schemeren. Dat roept wel meteen vragen op zoals ‘Hoe gaat de ruimte werken?’ en ‘Hoe valt het licht?’.

foto: www.philipdriessen.com

De volgende grote stap na het conserveren, afbreken en opbouwen is het uitwerken van de ‘look en feel’. Daarvoor is onze adviseur Dorine de Vos aan zet en we hebben al voorzichtig mogen proeven van haar eerste schetsen…

Spannend en fantasierijk, meer willen we daar nog niet over kwijt. Misschien lichten we de volgende keer een tipje van de sluier… wie weet.

Nico Haenen