foto: www.philipdriessen.com
Hij is eruit. De prachtige stoomketel die in de ketelhuizen lag. Deze laatste staan ook niet meer overeind. De muren zijn eruit gehaald en het stalen skelet dat overbleef is naar elders vervoerd voor renovatie.

Over de ketel. Voor de kenners gaat het om een ongeveer honderd jaar oude, geheel geklonken vlampijpketel voor stoomproductie. In vroeger tijden werd daarmee een stoommachine aangedreven die de benodigde elektriciteit voor de Sphinxfabrieken leverde. Met zo’n staat van dienst is een monumentale status meer dan terecht. De ketel krijgt straks een welverdiend tweede leven op het buitenterrein.

Hij moest er dus in z’n geheel uit. Tijd voor het betere hijswerk. En laat ik nou, vanaf het moment dat ik met Meccano speelde, helemaal idolaat zijn van alles wat met hijskranen te maken heeft. Daarbij geldt natuurlijk: hoe groter en indrukwekkender de specs, hoe beter. Toys voor boys, zullen we maar zeggen.

foto: www.philipdriessen.com

foto: www.philipdriessen.com

Ik stond er dus met mijn neus bovenop toen de firma Mammoet met een potente, mobiele kraan op de werf verscheen en de stroppen om onze stoomketel legden. Stiekem hoopte ik dat die hijskraan het gewicht net niet aan kon en er een nog groter model moest aanrukken. Maar ik wist natuurlijk wel beter.

De kraanmachinist keek eens op zijn metertjes, zag dat alles goed was en hop, daar ging het gevaarte. Alsof het van papier was, werd de 9000 kilo dood gewicht zonder al te veel poespas van zijn sokkel getrokken en op een dieplader gezet. Ik was even weer het jongetje met de Meccanodoos en voelde me helemaal in mijn element, daar op die bouwplaats. Niet eens zozeer vanwege de dynamiek van het bouwen aan een prachtig nieuw Lumière, maar vanwege een oude passie: hijskranen.

foto: www.philipdriessen.com

Ondertussen wordt er serieus gegraven aan de kelderbak waar drie zalen onder het maaiveld komen. Volgende week wordt zwaar materieel ingezet voor het boren van een palenwand die straks als een ruwe schil een soort grond- en waterkering vormt. Deze moet ervoor zorgen dat de bouwput verder tot op de gewenste diepte kan worden uitgegraven.
Dat is een behoorlijk eind onder de grondwaterspiegel, waarmee de volgende uitdaging zich alweer aandient. Ik kijk ernaar uit!

Door Nico Haenen