Richard Dols is al langere tijd actief in de Limburgse filmwereld. Zo heeft hij onlangs de documentaire ‘Voor de stilte’ gemaakt over mensen in de laatste fase van hun leven en was hij initiatiefnemer van Docfest, het documentaire filmfestival dat afgelopen september zijn debuut heeft gehouden. Reden te meer om onze verhuizing met hem te bespreken.

Locatie

“De verhuizing heeft meerdere positieve facetten”, aldus Richard. “Lumière zal de positie die ze in de filmindustrie heeft ingenomen nog beter voor het voetlicht kunnen brengen.” De nieuwe locatie past qua uitstraling beter bij Lumière als ‘motor’ voor initiatieven binnen de filmwereld. Tevens wordt het een plek waar het filmtheater kan meegroeien met de ontwikkelingen binnen de filmwereld, vindt Richard. Volgens hem verandert er veel binnen de filmindustrie. Zo zijn er steeds meer starters op het gebied van film. Op de nieuwe locatie is de plek om beginnende en gevestigde filmmakers te ondersteunen. Maar niet alles moet anders om beter te worden: “Ik hoop van harte dat Lumière de plek voor ontmoeting blijft.”

Mogelijkheden

Hij laat daarnaast blijken dat hij erg benieuwd is naar de ontwikkelingen die Lumière ná de verhuizing gaat doormaken. “Lumière heeft ervoor gezorgd dat een filmtheater ook een andere betekenis heeft gekregen. Namelijk een ontmoetingsplek en een podium voor filmmakers”, legt Richard uit. Een goed voorbeeld is het initiatief Masterplan Filmtalent Limburg waarvan Lumière een van de oprichters is. Dat plan ondersteunt beginnende filmmakers in alle facetten van het bedenken en maken van een film. In twee jaar tijd zijn al zes korte films bij Lumière in première gegaan. Andere filmmakers ontmoeten en talenten ondersteunen wordt op de nieuw locatie alleen maar makkelijker, denkt hij.6n79AJSo

Richard Dols_door moniek wegdam

Filmlab

Door het filmlab bijvoorbeeld waar beginnende en gevorderde makers terecht kunnen om ervaringen en kennis uit te wisselen. Richard: “Als je kan bereiken dat alle mensen die bij de productie van een film betrokken zijn zich kunnen ontwikkelen en hun brood kunnen verdienen, creëer je een markt.” Maar dat is wel iets wat onderhouden moet worden, vertelt hij. Om dat uit te leggen neemt hij het filmfonds van Limburg als voorbeeld. Limburg is de eerste provincie met zo’n fonds, naast Rotterdam dat een soortgelijk fonds had tot 2011. Als zo’n fonds net start, weet je dat de schijnwerpers op je gericht zijn en dat de investeringen ook iets moeten opleveren. “Kleine eigenzinnige producties zullen minder snel geld in het laatje brengen, maar dat is geen reden om die film niet te maken”, vindt Richard.

Evenementen en filmklimaat

Dat soort eigenzinnige producties hebben sowieso wel een plek op Docfest, een documentaire film festival waar Richard een van de initiatiefnemers van is. Lumière staat open voor samenwerking en dat levert voor Docfest een inhoudelijk sterk festival op. De inspiratie voor het festival komt voor uit zijn passie voor het vertellen van verhalen op het witte doek. En ook zijn mening over hoe documentaires het beste ervaren kunnen worden heeft invloed gehad: “Een documentaire heeft net als een film recht op een zaal en een groot scherm. De beleving is zo veel meer intenser. ” Nadat de eerste editie van Docfest dit jaar een succes was, denkt hij nu na over hoe het festival de komende jaren kan groeien. “Het festivalhart van Docfest was bij het infocentrum naast het Eiffelgebouw maar we willen dat verder uitbreiden in het Sphinxkwartier”, zegt Richard. “In de toekomst zullen we ook het nieuwe Lumière daarin betrekken.”

2941

Categories: Nieuws