Sphinx

sphinx2

Begin 19e eeuw werd in het gebied dat nu bekend staat als het Sphinxkwartier, het Bassin en de Zuid-Willemsvaart aangelegd. Vervolgens werd er veel bijgebouwd: een elektriciteitscentrale, ketelhuizen, een timmerfabriek en grote magazijnen om al het glas- en aardewerk in op te slaan. Al deze prachtige gebouwen op de kop van de Sphinx krijgen nu een tweede leven.

Historie en toekomst gaan hand in hand voor het gehele Sphinxkwartier en Lumière in het bijzonder.

Zo blijft bijvoorbeeld de oorspronkelijke sfeer in de elektriciteitscentrale – waar het restaurant- en cafégedeelte van Lumière komt – bewaard door het behoud van vele oorspronkelijke bouwmaterialen.

Sphinx1

Het nieuwe Lumière wordt onderdeel van een bruisende nieuwe stadswijk. Een groot aantal ingrijpende veranderingen staan op stapel om dit mogelijk te maken. Zo wordt de infrastructuur aangepakt door een aanpassing van de Noorderbrug en de aanleg van een tramlijn tussen Maastricht en Hasselt met een tramhalte op een steenworp afstand van het nieuwe Lumière. In 2015 worden nieuwe woningen opgeleverd, een winkelgebied op het Bosscherveld wordt aangelegd en de United Nations University zal zich in het Sphinxkwartier gaan vestigen. Daarnaast mag de muziekgieterij blijven en breidt zelfs haar oefenzalen uit, het monumentale Eiffelgebouw wordt in ere hersteld en het Frontenpark krijgt de ruimte die het verdient. Zo krijgt de hele stadswijk rondom de Sphinx in een korte periode een geweldige nieuwe impuls.