Asbest! De beladen naam van een stof die iedereen doet schrikken. Waar asbest in gebouwen of apparaten wordt aangetroffen moet onder zeer gecontroleerde omstandigheden worden gesaneerd. Mannen in witte pakken met persluchtmaskers nemen de macht over en gaan de strijd aan met de verdachte stofdeeltjes. Alles moet schoon.
En dan te bedenken dat asbest tot ver in de jaren 80 voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt werd, van remvoeringen tot dakbedekking en van brandscherm tot stopverf voor ramenglas. Asbest is namelijk sterk, slijtvast, isolerend, onbrandbaar en goedkoop.

Maar asbest is ook een bewezen ziekmaker en het kan zelfs dodelijke longaandoeningen tot gevolg hebben. Probleem is dat asbest met name in oudere gebouwen nog veelvuldig voorkomt. Zeker daar waar ooit sprake was van grootschalige maakindustrie. Dat er dus asbest is gevonden in de voormalige elektriciteitscentrale, daar kijkt niemand van op. Maar de hoeveelheid met asbest vervuilde grond tart ieders verbeelding. 1600 ton! Hoeveel? 1600 ton, dat zijn ruim 53 zware vrachtwagens vol!

Witte jassen

Het witte goedje houdt ons niet alleen bezig bij onze nieuwe huisvesting. Geloof het of niet, ook in ons huidige filmtheater is bij een inspectie op de zolder boven de kantoren een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Gebonden dus ongevaarlijk, maar toch. Nieuwe regelgeving is streng en onverbiddelijk, dus ook dat moet worden gesaneerd. Met grote gevolgen en dito overlast. Want ook hier mannen in witte pakken, dreunende compressoren en een kantoor dat deels niet te gebruiken is.

Asbest. Nooit gedacht dat we er nog eens zo nadrukkelijk mee te maken zouden krijgen. Met man en macht wordt het ketelhuis nu gesaneerd. Gelukkig ligt die gigantische klus op schema zodat we niet nog meer vertraging oplopen. Eind oktober wordt onze nieuwe locatie asbestvrij aan de aannemer overgedragen. Dan kunnen we echt aan de slag.

door Nico Haenen