Architectuur_nieuw_artist-impressions-2

De elektriciteitscentrale van de Sphinx en de twee achterliggende ketelhuizen stammen uit het jaar 1910. In 1996 is het gebouw uitgeroepen tot rijksmonument. Een uitgebreide restauratie is gestart om het gebouw klaar te maken voor de volgende eeuw en toch recht te doen aan haar rijke historie. Verlaan & Bouwstra architecten staan voor de taak het gebouw te moderniseren met behoud van de vele decoratieve elementen zoals gietijzeren rozetjes en ornamenten. Vervolgens geven JHK architecten uit Utrecht invulling aan het gebouw met hun ontwerpen voor de entree en de filmzalen.

Filmzalen

Na de verbouwing door aannemer Laudy bieden de drie bestaande hallen onderdak aan de filmzalen en het foyer/restaurant. De zes filmzalen, met een totale capaciteit van vijfhonderd zitplaatsen, worden in en onder de karakteristieke hallen geplaatst. De onderste drie worden deels in de grond gedrukt waardoor er meer ruimte ontstaat om de oude kapconstructies te blijven ervaren. Bovenop deze drie zalen ontstaat een doorlopende foyer die de drie hallen met elkaar verbindt.

Architectuur_nieuw_artist-impressions-1

Locatie_gebouw_oude-staat_8

Restaurant

In de voormalige elektriciteitscentrale, de hal direct aan het Bassin, komt het foyer/restaurant met een terras aan het water. Dit voorgebouw is een rijksmonument en enig in zijn soort. De indrukwekkende spantenconstructie en het staalskelet met metsel- en stucwerk worden helemaal opgeknapt. Ook de bijzondere decoratieve elementen zoals gietijzeren rozetjes, heraldische ornamenten en keramische nokkammen worden weer in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Entree

De toekomstige entree van Lumière, de keuken en de kantoren van het filmtheater worden ondergebracht in het aangrenzende ‘Hennebiquegebouw’, een wit tussengebouw dat de drie hallen koppelt met de Timmerfabriek. In dit bestaande gebouw wordt een doorbraak gerealiseerd met een grote trap. Deze koppelt het Bassin aan de binnenkoer, de centrale binnenplaats van het fabriekscomplex waar onder meer de Muziekgieterij en Bureau Europa huizen.

2759

Categories: Nieuws